Cheia din trusa de scule este o unealtă foarte utilă și care îți vine în ajutor atunci când vrei să strângi sau să desfaci un șurub sau o piuliță. Ce tip de cheie alegi depinde de tipul și dimensiunea piuliței sau a șurubului dar și de locul în care acestea sunt amplasate.
Cele mai comune tipuri de chei, și cele mai cunoscute în rândul utilizatorilor ocazional sunt cheia fixă și cheia tubulară însă în trusele de scule se regăsesc și chei specializate, mai puțin cunoscute dar foarte utile în anumite situații.
Cheie inelara și cheie fixă
Cheia inelară este o unealtă din metal al cărui cap arată, așa cum denotă și numele, ca un inel. Cheia inelara are și ea câteva variații cum ar fi cheia inelară cotită sau cu cot, cheie inelara deschisa sau semi deschisă (inelul din capăt nu este complet având o deschidere), cheie inelară cu clichet, de impact, etc. În general cheile inelare au două capete (se numesc chei inelare duble) ale căror dimensiuni variază ușor unul față de celălalt .
Cheia fixă este utilă mai ales atunci când piulița ce se dorește a fi desfăcută se află într-un loc îngust unde nu încape o cheie tubulară. Există și varianta de cheie fixă combinată, caz în care la un capăt al cheii regăsim o cheie fixă iar la celălalt o cheie inelară.
Cheie tubulara cu clichet
Cheia tubulară este o cheie folosită atunci când nu exista foarte mult spațiu de manevră pentru strângerea unei piulițe sau pentru desfacerea ei. Cheia poate avea capete detașabile care vin într-o gamă largă de dimensiuni și este preferată de cei ce lucrează în industria auto dar nu numai. Această cheie are un mecanism cu clichet ce aplică forță la rotirea într-o singură direcție, și niciun fel de forță atunci când mânerul cheii este mișcat în direcția opusă. Capătul cheii rămâne fixat pe piuliță sau șurub și nu este nevoie de repoziționarea lui în timpul folosirii cheii tubulare.
Ca și în cazul șurubelnițelor, capetele cheilor tubulare au forme diferite pentru a se potrivi diferitelor tipuri de piulițe și șuruburi existente pe piață.
Majoritatea celor care folosesc cheile tubulare preferă să cumpere seturi care conțin chei tubulare cu capete detașabile, aceasta fiind atât o metodă de a economisi cât și de a se asigura că au la dispoziție cât mai multe tipuri de chei dar și cât mai multe dimensiuni.
Inbus sau cheie hexagonală
Un alt tip de cheie foarte de întâlnit în trusa de scule este inbusul sau cheia hexagonală. Inbusul este o bară de metal de dimensiuni mici, cu formă hexagonală, bară îndoită la unghi de 90 de grade la unul dintre capete pentru a crea forma literei L. Partea scurtă a cheii se numește capăt iar partea lungă mâner însă, în funcție de spațiul de manevră, ambele pot fi folosite fără nicio problemă.
Imbusul este utilizat pentru desfacerea șuruburilor al căror capăt are un locaș hexagonal așa cum sunt șuruburile cu cap îngropat, un tip de șuruburi foarte des folosite în asamblarea de mobilier. Cheile hexagonale pot fi achiziționate separat însă cel mai bine este să fie cumpărate în seturi cu dimensiuni variate. În general, seturile de imbusuri sunt prezente în orice trusă de scule pentru uz casnic, tocmai pentru că, deși sunt ușor de trecut cu vederea, cheile hexagonale sunt printre cel mai des folosite unelte din trusa de scule.
Lista tipurilor de chei existente este una foarte lungă și cuprinde cheia reglabilă, cheia tambur, cheia pentru pedale (o unealtă specializată folosită la reglarea pedalelor bicicletei), cheie cu chingă, cheia de impact, etc. Multe dintre ele sunt chei pe care un utilizator casnic nu le folosește niciodată dar care sunt extrem de utile în practicarea unor meserii ca cea de instalator, electrician, mecanic auto, etc.