Vrei să devii prosumator dar să obții și un nivel mare de autonomie energetică? Atunci un sistem fotovoltaic cu invertor hibrid este soluția. De ce? Pentru că un astfel de sistem de panouri fotovoltaice îți permite pe de o parte, să stochezi surplusul de energie iar pe de altă parte să direcționezi ceea ce nu consumi și nu stochezi către rețeaua de alimentare publică.
Însă pentru stocarea energiei pe care locuința ta nu o consumă, vei avea nevoie de acumulatori solari. Vestea îmbucurătoare este că începând din acest an, bateriile solare au fost incluse pe lista produselor subvenționate în proporție de 90% prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024.
Tipuri de acumulatori solari
Pentru mai multă claritate, facem o scurtă trecere în revistă a tipurilor de acumulatori solari existente în piață. Începem cu acumulatorul Plumb Acid care este și cel mai vechi și cel mai ieftin tip de baterie solară. Acest acumulator are o durată de viață mai mică decât a altor tipuri de baterii solare și necesită mentenanță frecventă. Însă chiar și în condițiile unor lucrări de întreținere riguroase, acumulatorul plumb acid are o adâncime de descărcare de aproximativ 50%, mai mică decât a altor acumulatori solari.
Acumulatorul Litiu-ion este popular în special în sectorul rezidențial pentru că are o durată de viață medie de 4 ani și nu are nevoie de prea multă întreținere. Alte plusuri ale acestui tip de acumulator solar sunt dimensiunile relativ mici, în comparație cu ale altor tipuri de baterii solare, greutatea redusă și adâncimea de descărcare mare, de aproximativ 80%.
O noutate în piața energie solare sunt bateriile cu flux care au o adâncime de descărcare de 100% și nu sunt toxice. Din păcate, fiind produse relativ noi, sunt mai scumpe și au dimensiuni mai mari decât alte tipuri de acumulatori.
Bateriile solare nichel cadmium au o istorie destul de lungă și sunt interzise în anumite țări din cauza toxicității lor ridicate. Prezintă însă avantajul că pot funcționa și la temperaturi extreme.
Acumulatori Litiu fier fosfat, LFP sau LiFePo4 sunt acumulatori de generație nouă și prezintă foarte multe avantaje pentru utilizatori.
- Densitate energetică mare ceea ce înseamnă că au o capacitate de stocare ridicată dar sunt compacte, fiind ideale pentru sistemele fotovoltaice rezidențiale
- Durată de viață mare, de 10 până 15 ani
- Sunt sigure fiind mai puțin susceptibile la supraîncălzire și nu emană gaze toxice în timpul încărcării sau descărcării
- Necesită lucrări minime de întreținere
- Adâncime de descărcare cuprinsă între 80 și 100% ceea ce înseamnă că aproape toată sau chiar toată energia stocată poate fi folosită
Una peste alta, acumulatorii litiu fier potasiu pe care îi găsiți și pe site-ul nostru sunt considerați a fi cei mai buni acumulatori solari existenți la ora actuală.
Montarea unor astfel de acumulatori solari vine cu avantaje evidente pentru proprietarul sistemului fotovoltaic, avantaje dintre care enumerăm:
- sursă de back-up în timpul penelor de curent ce poate, în funcție de capacitatea acumulatorului, alimenta locuința cu energie electrică vreme de până la 12 ore sau chiar mai mult. În cazul în care panourile solare nu produc suficientă energie pentru a încărca acumulatorii, aceștia se vor încărca din rețea, pentru a putea funcționa ca sursă de back-up.
- Independență energetică pe timpul nopții sau în zilele înnorate, atunci când panourile fotovoltaice nu produc suficientă energie sau deloc.
- facturi mai mici la energia electrică datorită scăderii de consum de curent din rețeaua publică
Un criteriu important în alegerea acumulatorului este capacitatea sa. Alegerea capacității de stocare trebuie făcută în funcție de capacitatea de producție a sistemului fotovoltaic. Cu alte cuvinte, dacă doriți să instalați un invertor de 5 kWh, acumulatorul solar trebuie să aibă o capacitate de stocare de minim 5 kWh, deși experții recomandă o capacitate 10-15 kWh, adică de 2 sau 3 ori mai mare decât cea a invertorului. Despre capacitatea de stocare a bateriei este cel mai bine să vorbiți cu specialiști în domeniu și care vă vor ajuta să faceți și o estimare corectă de consum pentru dimensionarea precisă a sistemului fotovoltaic. În funcție de această estimare un specialist vă va spune de câte panouri fotovoltaice aveți nevoie, ce tip de invertor să montați și, ați ghicit!, ce acumulatori să integrați în sistemul de panouri solare.