blog

Ai furtunuri vechi? Iată cateva moduri de a le refolosi

furtunuri vechi

În fiecare gospodărie este nevoie de furtunuri. Invariabil și din motive nu neapărat legate de calitatea furtunurilor, acestea se deteriorează în timp. Poate că au fost lăsate afară peste iarnă, poate că le-a ros câinele ori s-au înțepat în vreun obiect ascuțit. Cert este că, odată deteriorat, furtunul sau măcar o parte din el, trebuie înlocuit. Dar ce faci cu furtunul vechi? Din păcate furtunurile sunt greu de reciclat și din cauza componenței lor nu pot fi reciclate împreună cu materialele plastice. Unde mai pui că dând noi utilizări furtunului vechi poți economisi și bani. De aceea ne-am propus să îți prezentăm câteva metode simple, practice și utile de a folosi un furtun sau bucăți de furtun vechi.

De la furtun de udat gazonul la furtun de picurare

În timp ce udarea gazonului cu aspersoare este extrem de eficientă și sănătoasă pentru gazon, pentru plantele din grădină apa care stagnează pe frunze este nocivă și duce la apariția de boli de tot felul. De aceea cel mai simplu mod de a-ți menține grădina sănătoasă este să uzi plantele la rădăcină. Și dacă nu vrei să uzi cu găleată, atunci un furtun de picurare este soluția cea mai la îndemână. Cum poți transforma un furtun de gradina în furtun de picurare? Nimic mai simplu! Ia o mașină de găurit și fă oricâte găuri ai nevoie în furtunul vechi. Măsoară distanțele între plante și găurește furtunul în zona cea mai apropiată de rădăcinile acestora. Apoi acoperă unul dintre capetele furtunului cu un capac pentru a împiedica apa să curgă, amplasează furtunul în stratul de flori și conectează celălalt capăt la o sursă de apă. 

de la furtun de gradina la furtun de picurare

Protectii din furtun PVC

Bucățile de furtunuri pe care voiai să le arunci pot fi transformate cu un minim de efort în protecții prin simpla lor aplicare pe un mâner sau un lanț. Dacă ai o găleată cu toartă metalică, taie o bucată de furtun de dimensiunea torții. Apoi introdu toarta în furtun și atașeaz-o de găleată. Astfel îți va fi mult mai ușor să cari găleata plină cu apă. 

În cazul în care ai un leagăn cu lanțuri în curte, te poți folosi de resturile de furtun pe care le ai pentru a le converti în protecții pentru mâinile copiilor tăi. Este suficient să introduci lanțul în interiorul furtunului și ai scăpat de grija că cei mici își vor prinde degetele în lanțul leagănului.

Și pentru că vorbim de protecții, iată o altă modalitate inventivă dar foarte practică de a refolosi furtunul vechi în grădină. 

Atunci când plantezi un pom sau un copac în grădină, trebuie să îl ancorezi până când rădăcinile sunt suficient de bine înfipte în pământ pentru a susține copacul. Pregătește-ți ancorele (pot fi din sârmă sau sfoară) și trece-le prin bucăți de furtun. Acestea trebuie amplasate în jurul tulpinii copacului pentru ca sfoara sau sârma să nu rănească tulpina. 

Alte întrebuințări practice ale bucăților de furtun

Sigur că poți să folosești bucățile de furtun vechi în multe alte feluri pe care noi nu le-am pomenit. Iți mai enumerăm câteva aici, cu gândul că te vei simți inspirat și vei găsi chiar tu idei noi care să-ți ușureze munca. 

  • Convertește-le în capcane pentru urechelnițe
  • Transformă-le în agățătoare pentru scule în garaj
  • Folosește-le ca să protejezi lama unui fierăstrău sau a unui cuțit

Decoratiuni de gradina cu furtunuri vechi

Estetica grădinii nu este deloc de neglijat așa că, dacă ai bucăți de furtun în culori diferite nu ezita să le folosești. 

Poți să împletești un covor de intrare din bucăți de furtun. Pe net sunt o mulțime de tutoriale gratuite care te vor învăța cum să împletești furtunul. Este o activitate distractivă, care nu va lua mult timp și pe care o poți face împreună cu copii. 

Dacă-ți place să decorezi transformă furtunul într-o coroniță decorativă. Ai nevoie de  coliere de plastic rezistente, câteva flori, frunze sau crengi și de un pic de imaginație iar la sfârșit vei avea o coroniță frumoasă, făcută chiar de tine. O poți atârna de ușa garajului, a căsuței de grădină sau de un gard.

coronita din furtun de gradina

Iar dacă ai o căsuță de grădină poți decora unul dintre pereții exteriori cu bucăți de furtun colorate pe care să le prinzi sub formă de flori, animale, mașinuțe sau orice altceva îți dorești. Nu ezita să profiți de creativitatea celor mici care cu siguranță vor avea propriile idei de decorare!

decoratiuni din furtunuri

Ai nevoie de furtun pentru grădină? Cumpără lungimea de furtun de care ai nevoie dar nu arunca furtunul vechi. In schimb, folosește-ți imaginația sau inspiră-te din articolul nostru și refolosește furtunurile uzate dându-le o nouă destinație, practică sau estetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *