Slobozia, Sos. Brailei, nr. 17, jud. Ialomita

Scule

Ce scule nu trebuie sa lipseasca din nicio casa

Fiecare gospodărie are nevoie de îmbunătățiri constante pentru ca aceasta să funcționeze în mod corect. Practic, în fiecare zi se găsește câte ceva de făcut, iar din acest motiv, de cele mai multe ori este nevoie să ai la îndemână câteva scule potrivite pentru a putea face față cerințelor proiectelor. 

Sculele sunt utile deopotrivă bărbaților, cât și femeilor, în ciuda ideii perpetuate până acum că doar bărbații se folosesc de acestea pentru a face diverse reparații. În plus, pot apărea în orice moment situații în care poți avea nevoie de scule, de la reparații minore la proiecte tehnice complicate. Îți prezentăm în acest material care sunt sculele care nu ar trebui să îți lipsească din gospodărie, dar și modul în care le poți folosi astfel încât proiectele tale să prindă viață.

Ruleta de masurat

Șurubelnița cu biți

Ciocan gheară

Clești

Cutter

Cheie tubulară

Fierăstrău

Concluzie:

FAQ – întrebări frecvente Scule

Ruleta de masurat

Ruleta este probabil cel mai cunoscut și des utilizat obiect folosit pentru măsurare, fiind de altfel și una dintre sculele care nu trebuie să lipsească nici din gospodării și nici din trusele de scule ale muncitorilor profesioniști. Ruleta măsoară cu precizie suprafețele, atât în plan vertical, cât și orizontal, fără a permite abateri. 

Este recomandat să ai întotdeauna în trusa de unelte o ruletă, deoarece în aproape orice tip de proiect este nevoie de o măsurare corectă a suprafețelor, în vederea pregătirii pentru realizarea oricărui tip de lucrare.

Ruleta poate fi folosită pentru măsurarea suprafețelor în vederea realizării de mobilier, pentru montajul parchetului, gresiei sau a altor tipuri de placaje, dar și pentru măsurarea elementelor structurale, atunci când acestea sunt realizate. 

Șurubelnița cu biți

scule - capete surubelnita sau biti

O trusă de șurubelnițe este mereu utilă în orice gospodărie, deoarece poate fi necesar să desfaci sau să strângi anumite tipuri de șuruburi. În mod uzual o trusă de șurubelnițe îți oferă posibilitatea de a utiliza exact șurubelnița de care ai nevoie, în funcție de capul acesteia.

Șurubelnițele ale căror capete sunt interschimbabile mai poartă denumirea de șurubelnițe cu biți. Practic biții sunt aceste capuri cu vârfuri în diferite forme, care permit strângerea șuruburilor personalizat, în funcție de tipul acestora.  

Este recomandat să folosești o șurubelniță cu biți deoarece aceasta îți poate oferi, la un loc, mai multe seturi de șurubelnițe, însă fără ca acestea să existe fizic. Vorbim practic de o șurubelniță de bază, care are un capăt special unde se pot introduce biții. Principiul de folosire este cel al mandrinei, lucru care face ca o trusă de șurubelnițe de acest tip este mai mult decât utilă. 

Ciocan gheară

Ciocan gheara - scule

Ciocanul gheară este un derivat al ciocanului obișnuit, cu deosebire că în zona de capăt a părții metalice ciocanul nu mai are doar o platformă mai mică, ci are un fel de clește, format din doi ”dinți metalici”. Astfel, forma acestui vârf constituie și diferența principală dintre ciocanul gheară și ciocanul normal. Forma vârfului în cazul ciocanului curbat este utilă atunci când este nevoie să extragi diferite lucruri sau pentru a le apuca. Spre exemplu, cu ciocanul cu gheară poți extrage șuruburi sau cuie, vârful ciocanului permițând accesul cu ușurință chiar și în cele mai dificile zone. 

Ciocanul gheară, ca și ciocanul normal, poate fi utilizat în orice tip de proiect de construcții sau în lucrări de bricolaj. Pe lângă lucrările de extragere a obiectelor, ciocanul gheară poate fi utilizat pentru a bate cuie sau anumite produse, avantajul constând și în funcția suplimentară pe care o oferă vârful. 

Clești

Cleștii reprezintă scule care ajută la fixarea obiectelor sau strângerea acestora. În general cleștii pot cumpărați și separat, însă pot fi găsiți în truse speciale de scule. Cleștii sunt unelte utile mai ales atunci când se efectuează reparații sau proiecte de bricolaj și aceștia pot ușura foarte mult procesul de lucru, îmbunătățind precizia. Există mai multe tipuri de clești, care se utilizează în funcție de cerințele proiectului la care lucrezi. Cele mai cunoscute tipuri de clești sunt:

clește papagal sau clește cu bază pivotantă- sunt folosiți cel mai adesea pentru realizarea pieselor de mobilier, pentru instalarea de conducte și cabluri și pentru diferite lucrări ce presupun montajul elementelor din oțel sau lemn;

– clești clasici sau cleștii cu mâner fix- sunt clești folosit cu precădere în proiecte de bricolaj, în producția de mobilă sau în lucrări relativ mici;

clește cu vârf lung– vârful lung permite accesul la zone înguste sau greu accesibile, unde alte tipuri de clești nu pot ajunge.

Cutter

Cunoscut și sub denumirea de cuțit utilitar, cutterul este deosebit de util în majoritatea proiectelor de bricolaj. Cutterul are o lamă foarte ascuțită, cu ajutorul căruia poți realiza tăierea rapidă a materialelor. Cutterele sunt mai utile față de cuțitele uzuale prin faptul că oferă o tăiere mai precisă și o mobilitate mai bună.

De asemenea, cutterele pot fi găsite într-o varietate de dimensiuni, în funcție de tipul truselor pentru care optezi. Cutterele se găsesc în truse complete de scule, alături de clești, șurubelnițe sau alte tipuri de dispozitive speciale pentru lucrări de bricolaj sau amenajare interioară sau exterioară. 

Cheie tubulară

Trusa cheie tubulara - scule

Una dintre problemele majore ale pasionaților de lucrări de bricolaj sau construcții este faptul că sunt necesare mai multe dimensiuni ale aceleași scule. Acesta este și cazul cheilor folosite pentru desfacerea piulițelor, însă salvarea vine din partea cheilor tubulare.

Cheia tubulară este scula care permite desfacerea șuruburilor de tip hexagonal sau rotund, fără a mai fi nevoie de alte scule, cum ar fi șurubelnițele sau alte tipuri de chei. Cheia tubulară are o largă aplicabilitate, de la lucrări de bricolaj la lucrări speciale de construire și montaj. Avantajul major pe care îl oferă cheia tubulară este acela că permite prinderea mai facilă a șuruburilor sau buloanelor și permite accesul chiar și în zone mai puțin permisive. 

Cheile tubulare pot fi găsite de asemenea în truse speciale, astfel încât să poți avea la un loc toate uneltele necesare. 

Fierăstrău

Scule - fierastrau

Cu siguranță fierăstraiele sunt unele dintre cele mai utile scule, care nu ar trebui să lipsească din gospodării sau ateliere. Cu ajutorul unui fierăstrău poți tăia cu ușurință diferite materiale, cum ar fi lemnul sau rigipsul. Este important să cumperi fierăstraie de calitate, deoarece acest lucru se traduce și printr-o calitate foarte bună a lamei. Lama este practic cel mai important accesoriu al fierăstrului, deoarece aceasta generează tăiere.

Lama poate fi schimbată și de asemenea poate fi ascuțită. Poți folosi pentru ascuțire o piatră, sau un disc rotativ din piatră, care prin rotire și frecare va ajuta la ascuțirea cu ușurință a lamei fierăstrăului. Vei vedea că poți găsi fierăstraie de mai multe tipuri și dimensiuni. Unele fierăstraie sunt special create pentru utilizare individuală, în vreme ce alte modele necesită două persoane pentru tăiere. De asemenea, mai există și fierăstraiele electrice, care te pot ajuta să tai cu o mai mare ușurință materialele, mult mai facil și într-un timp mult mai scurt.

Sculele sunt o necesitate în prezent, mai ales câtă vreme construiești sau deprinzi pasiuni ce țin de realizarea unor proiecte de construire. Practic, în fiecare zi în gospodărie se pot găsi lucruri care trebuie reparate sau îmbunătățite, așadar este important să ai în vedere achiziționarea unei truse de scule care să conțină acele produse de care ai nevoie. 

Nu uita că pe lângă aceste scule mai poți avea nevoie de un creion electric, de un furtun pentru grădină, de patent și foarfecă, așadar completează-ți trusa cu aceste produse. De asemenea, este important să ai în vedere delimitarea sculelor în funcție de tipul lor și depozitarea acestora în locuri în care să poți avea acces facil. 

Teoretic, este nevoie să poți găsi sculele necesare fără a fi necesar să cauți în cutii sau saci, așadar optează pentru depozitare în rastel sau în cutii, punând în acestea trusele speciale de scule care să conțină produsele pe care le utilizezi cel mai des (șurubelnițe, chei, fierăstrău, ciocan etc.)

Concluzie:

Este cu adevărat important să folosești sculele potrivite pentru proiectele tale, dar și trusele menite să îți ușureze munca și să eficientizeze procesul de găsire al acestora. Sculele potrivite, de calitate, te pot ajuta să îți realizezi proiectele cu mult mai ușor și eficient, iar acest lucru se poate traduce prin economii substanțiale de timp și bani.

Nu uita că în orice tip de proiect trebuie să pui accentul pe siguranță și protecție, așa că alege să folosești mănuși de protecție, căști și ochelari de protecție, pentru a fi în siguranță în timp ce lucrezi. De asemenea, acestea ar trebui să fie calitative, pentru a te putea proteja cât mai eficient. 

În ceea ce privește organizarea și depozitarea sculelor ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte:

– sculele trebuie curățate și spălate imediat după utilizare- cea mai mare parte a sculelor de mână se pot murdări cu ușurință, mai ales dacă le folosești în condiții de realizare a proiectelor folosind diferite materiale. Uneori măsurăm suprafețele în timp ce aplicăm gletul sau adezivul, iar acest lucru poate conduce la murdărirea produsului. Ai grijă să cureți sculele și să le usuci foarte bine înainte de a le depozita pe acestea în locurile speciale destinate.

– mentenanță și lubrifiere- în unele situații este nevoie să ungi anumite componente ale sculelor, pentru a le proteja pe acestea de factorii externi. Spre exemplu, lama fierăstrăului sau sculele cu îmbinări pot avea nevoie de lubrifiere. În acest sens poți folosi vaselină după fiecare utilizare a sculelor.

– depozitare- sculele necesită locuri speciale pentru depozitare, care să permită protejarea acestora. Spre exemplu, nu vei putea lăsa în zone cu umiditate sculele cu mânere din lemn, deoarece acesta poate suferi contrageri și umflări. De asemenea, nu este recomandat să lași un fierăstrău în zone exterioare sau în zone expuse ploii și zăpezii, deoarece lama poate rugini. Dispune sculele în cutii de plastic, cu capac, în care acestea să fie protejate. Cutiile le poți depozita ulterior pe rafturi și polițe sau rasteluri special create pentru scule, în garaj sau în atelier.

– protecție- unele scule pot necesita ungerea cu ulei pe suprafață sau cu vopsea, în vederea protejării de factorii exteriori. Este nevoie să verifici sculele la anumite intervale de timp, pentru a putea vedea imperfecțiunile sau problemele ce pot apărea. 

FAQ – întrebări frecvente Scule

  • Cum se ascute un fierăstrău?

Fierăstrăul se poate ascuți la strung sau la piatră (disc rotativ de ascuțit, din piatră), în funcție de dimensiunea acestuia. Pentru a ascuți lama este nevoie ca aceasta să fie ținută stabilă în contact cu piatra, care se află în rotație. Este foarte important să respecți cerințele de protecție a muncii, deoarece ascuțitul fierăstrăului este o operațiune foarte periculoasă.

  • Din ce este făcut un ciocan?

Ciocanul este o sculă specială de impact, care este realizată dintr-o parte lemnoasă (sau compozită), mânerul și o parte metalică, cu ajutorul căreia se imprimă forța. De cele mai multe ori partea superioară a ciocanului este realizată din fier.  Ciocanul poate fi normal, cu vârf plat, sau ciocan cu gheară, cu vârful ascuțit, sub formă de clește. 

  • Cine folosește ruleta de măsurat?

Ruleta pentru măsurat este un dintre sculele care poate fi utilizată de către orice persoană, fiind ușor de înțeles principiul de utilizare. Practic ruleta reprezintă a unealtă gradată, retractabilă, care permite măsurarea suprafețelor și a distanțelor. Pentru suprafețe mari, este recomandată folosirea unui laser pentru măsurare. 

  • De ce nu poți folosi eficient o surubelniță fără mâner?

O șurubelniță trebuie să fie integră în momentul utilizării, iar lipsa mânerului nu va face altceva decât să îngreuneze utilizarea șurubelniței. Mânerul este o parte importantă a sculei, deoarece cu ajutorul acestuia ai aderență în mânuirea sculei, făcând-o pe aceasta să lucreze mai eficient. În caz contrar, devine destul de greu să lucrezi cu o șurubelniță fără mâner. 

  • Ce scule ai nevoie pe lângă casă?

Șurubelniță- O șurubelniță este necesară pentru strângere și desfacerea șuruburilor.

Fierăstrău- Un fierăstrău poate fi utilizat pentru tăierea lemnului și a altor materiale.

Ciocan- Un ciocan poate fi utilizat pentru imprimarea forței în vederea fixării anumitor produse sau materiale (parchet, fixare cuie etc).

Set de chei- cheile tubulare sunt cea mai bună opțiune pentru  strângerea sau desfacerea piulițelor, așadar este important să ai un astfel de set în trusa de scule. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *