Nu putem vorbi despre sisteme fotovoltaice fără să vorbim despre invertorul solar. Un echipament electronic fără de care panourile fotovoltaice ar fi inutile, invertorul solar este o componentă cheie în alimentarea locuinței cu energie verde. Și ca să întelegem de ce, trebuie să înțelegem ce face un invertor solar în mod concret.
Care este rolul invertorului solar
Când lumina solară atinge suprafața panourilor, straturile semiconductoare din care acestea sunt fabricate absorb lumina și o transformă în energie, mai precis în curent direct. Dar pentru că locuințele noastre nu se alimentează cu curent direct acesta este direcționat către invertorul solar care îl transformă în curent alternativ. Tot invertorul solar este acela care trimite în mod automat surplusul de curent alternativ către rețeaua publică de alimentare la care este conectată locuința. Prin surplus înțelegem producția de curent dintr-o zi minus consumul total de curent al locuinței din ziua respectivă.
Tipuri de invertor solar
Funcția de bază a invertoarelor este aceeași: toate transformă curentul direct în curent alternativ. Insă între ele există anumite diferențe intre cele trei tipuri de invertoare, diferențe pe care este foarte important să le cunoști.
Invertorul solar on grid este cel mai utilizat tip de invertor, în mod special în sistemele de panouri fotovoltaice cu destinație rezidențială. Invertorul on grid are nevoie să fie conectat la rețeaua publică de alimentare cu energie electrică pentru a direcționa surplusul de curent produs de sistemul de panouri fotovoltaice.
Invertorul solar off grid este folosit acolo unde nu există posibilitatea racordării la o rețea și pentru a funcționa are nevoie de baterii solare ce sunt încărcate pe timpul zilei, pentru a fi folosite ca sursă de curent pe timpul nopții.
Invertorul solar hibrid se conectează la rețea dar, în același timp oferă proprietarului posibilitatea de a incorpora în sistemul fotovoltaic baterii solare, oferind o autonomie mult mai mare.
Cum aleg invertorul solar
Invertorul solar are nevoie de anumiți parametrii pentru a funcționa în condiții optime. Unul dintre acești parametri este tipul la rețea. Dacă locuința ta este alimentată de o rețea monofazată atunci invertorul ce va fi instalat trebuie să fie și el un invertor solar monofazat.
Tot aici menționăm și capacitatea de producție a panourilor solare. Acest lucru este important pentru că dacă panourile solare pe care dorești să le montezi au o capacitate de 5000 W atunci va trebui să instalezi un invertor solar de 5 kW. Aici însă, recomandarea tuturor specialiștilor din sectorul rezidențial al pieței energiei solare este să iei în calcul faptul că în timp vei adăuga în mod inevitabil consumatori noi și ca urmare vei dori să acoperi consumul suplimentar cu energia produsă de panouri. Alegând un invertor cu o capacitate mai mare, vei fi pregătit din start să adaugi câteva panouri fotovoltaice în plus și nu va trebui să înlocuiești invertorul solar pentru a mări capacitatea de producție.
Un alt lucru la care trebuie să fii atent este robustețea invertorului și asta pentru că în general invertoarele solare sunt montate la exterior unde vor trebui să reziste la diferențe de temperatură, temperaturi extreme, umiditate ridicată, etc. Așadar alege un invertor cu grad de protecție IP65 pentru a fi sigur că nu vei avea probleme după instalare.
Și conectivitatea este foarte importantă atunci când vorbim despre invertorul solar pentru că un invertor cu conectare la internet prin WiFi îți dă posibilitatea să te poți conecta de oriunde și oricând de pe telefon, pentru a verifica dacă invertorul funcționează în parametri optimi. La fel de important este ca invertorul să permită conectarea unor echipamente suplimentare ce nu trebuie instalate la punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic dar care pot fi instalate ulterior, așa cum sunt modulele Smart Dongle, de exemplu.
Alte aspecte ce trebuie să facă obiectul focusului tău sunt: sistemul de răcire al invertorului sau sistemele de protecție integrate în invertor.
Cel mai bun invertor solar
Pentru a determina care este cel mai bun invertor solar ar trebui să iei în calcul brand-ul sau marca producătoare. De cele mai multe ori brand-ul este o garanție a calității invertorului pe care urmează să îl cumperi. Mărcile care se respectă sunt extrem de atente la calitatea produselor pe care le pun pe piață.
Un alt criteriu important este eficiența invertorului solar, minim 93% în cazul invertoarelor solare cu transformator așa cum sunt invertoarele solare Huawei SUN2000 pe care le găsiți pe site-ul nostru.
În sfârșit, menționăm aici și prețul. În cazul unui echipament electronic care ar trebui să funcționeze eficient și la capacitate maximă timp de minim 10-15 ani, ieftin nu este neapărat și bun. Asigură-te că produsul pe care l-ai văzut la un preț mai mic îți oferă toate avantajele, caută păreri ale celor care îl au și îl folosesc și întreabă un specialist pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea după montarea și punerea în funcțiune a invertorului.
Un producător de top de invertoare solare este brandul Huawei care îți propune gama de invertoare monofazate sau trifazate SUN2000, destinată sectorului rezidențial. Invertoarele din această gamă au un design compact, o eficiență maximă de 98.3%, și sunt echipate cu tehnologie MPPT de ultimă oră. Un alt avantaj al invertorului on grid Huawei este acela că sunt versatile și pot fi montate împreună cu aproape orice tip de panouri fotovoltaice. Invertoarele ongrid ale acestui brand au diferite sisteme de protecție: la supraîncălzire, la supraîncărcare, la scurtcircuit, anti insulară, etc. și sunt echipate cu sisteme de monitorizare ce comunică prin modulul WLAN încorporat și cărora li se pot adăuga și alte sisteme de comunicare.
Garanția oferită de Huawei pentru invertoarele solare pe care le produce este de 10 ani însă cu mentenanță regulată și respectând anumite condiții, durata de viață a unui invertor poate ajunge la 20-25 de ani.
Eficiența sistemului de panouri fotovoltaice pe care îl ai deja sau pe care urmează să-l montezi depinde în totalitate de tipul de invertor pe care alegi să îl achiziționezi. Cu cât invertorul este mai eficient, cu atât mai eficient va fi și sistemul de panouri solare. Un specialist va ști cu siguranță să te sfătuiască în ceea ce privește caracteristicile tehnice ale invertorului potrivit pentru nevoile tale de consum dar alegerea îți va aparține în totalitate.