Știm cu toții că investiția într-un sistem de panouri solare este una considerabilă însă, dacă așterni pe hârtie toate argumentele pro și contra, în timp vei constata că în ciuda efortului financiar inițial, decizia de a trece în rândul celor ce folosesc de energia solară pentru a-și alimenta locuințele cu curent electric aduce cu sine doar avantaje, inclusiv amortizarea costului inițial. În plus, dacă este instalat în mod corect, sistemul de panouri fotovoltaice nu are nevoie de atenție sau mari lucrări de mentenanță. Cu toate acestea, dacă vrei să ai un sistem fotovoltaic care să funcționeze la randament maxim este recomandată curățarea periodică a panourilor solare, indiferent că acestea au fost montate pe acoperiș sau la sol, unii specialiști vorbind chiar de scăderi ale producției de energie de 20% la sfârșitul celui de-al doilea an de funcționare.
Cât de des trebuie curățate panourile solare? Acest lucru depinde de zona în care locuiești și de cantitatea de precipitații care cade într-un an. Altfel spus dacă locuiești departe de drumuri aglomerate sau/și nu ai niciun șantier sau altă sursă de poluare în apropierea locuinței tale, ploaia care cade în timpul anului este suficientă pentru a face treaba în locul tău și a curăța panourile fotovoltaice. Însă în lipsa precipitațiilor, va trebui să le cureți tu sau să chemi o echipă de profesioniști care să o facă în locul tău, o dată pe an.
Materiale necesare pentru curățarea panourilor solare
În cazul în care ai hotărât să faci această operațiune de unul singur, trebuie să te asiguri că ai la îndemână toate materialele necesare. Vestea bună este că de cele mai multe ori apa este suficientă. În cazul petelor încăpățânate vei avea nevoie de un detergent cu acțiune delicată de genul detergentului de vase, o perie moale, un mop fin, cozi telescopice, o găleată și un furtun. Dacă panourile solare sunt montate pe acoperiș, nu uita de chingi de ancorare: siguranța înainte de toate!
Este important să reții că un detergent coroziv sau o perie aspră vor deteriora suprafața panourilor solare și de aceea este recomandat să fii foarte atent atunci când alegi ce vei folosi pentru curățarea lor.
Cum cureți panourile solare
Acum că ai tot ce îți trebuie la îndemână poți trece la treabă. Oprește complet sistemul de panouri fotovoltaice căci, după cum știm cu toții, curentul și apa nu fac casă bună împreună. Citește instrucțiunile de utilizare ale sistemului de panouri fotovoltaice pentru a vedea cum închizi îl închizi complet și ca să eviți accidentele. Un alt lucru foarte important de care să ții cont este momentul în care poți curăța panourile.Trebuie să faci această operațiune dimineața foarte devreme sau în zilele înnorate.
Primul pas este îndepărtarea prafului și a frunzelor (dacă este cazul) cu o perie moale. Folosește o coadă telescopică pentru a putea curăța toată suprafața panoului și nu aplica presiune pentru a nu deteriora celulele. Nu este recomandat să sari peste acest pas pentru că este mult mai ușor să îndepărtezi praful uscat decât să speli mizeria ce va rezulta la contactul acestuia cu apa.
Odată ce praful, frunzele și alte mizerii au fost îndepărtate, poți începe să speli panourile cu apă, având grijă la presiunea apei. Nu este deloc indicat ca apa să curgă cu presiune mare întrucât aceasta poate provoca mici fisuri pe suprafața panourilor solare. Așadar, lasă apa să se prelinga pe suprafața panourilor și dacă remarci că au rămas pete, șterge-le ușor cu o cârpă moale, fără să apeși. Este bine să eviți folosirea detergenților de orice fel, ori de câte ori se poate.
Un lucru extrem de important ce trebuie precizat este să ai grijă să nu calci pe panouri sau să nu scapi obiecte ce pot afecta integritatea acestora. Nu uita să repornești sistemul după ce ai terminat de spălat panourile.
Deși urmând pașii de mai sus, poți curăța panourile solare și singur, este recomandat să apelezi la o echipă de profesioniști atunci când panourile sunt montate pe acoperiș și nu se pot spăla de la sol. Ce poți face însă în mod regulat este să le inspectezi pentru a te asigura că nu au apărut cuiburi de păsări în structura de prindere a panourilor dar și ca să fii sigur că panourile nu au crăpături sau zgârieturi.
Un alt aspect de care trebuie neapărat să ții seama este acela că orice zgârietură sau crăpătură survenită în timp ce ai curățat panourile poate duce la pierderea garanției sistemului. O echipă de oameni specializați vine și cu asigurarea că, în cazul unui accident provocat de ei, panoul va fi înlocuit pe cheltuiala firmei care asigură mentenanța și astfel banii nu vor ieși din buzunarul tău.