Cricul hidraulic este o unealtă esențială în diverse industrii și este folosit pentru a ridica greutăți mari sau foarte mari cu un minim de efort uman. Mecanismul din interior variază în funcție de tipul de cric hidraulic despre care vorbim dar în general are ca punct central cilindrul hidraulic. In mod normal cricurile hidraulice au două cilindre de mărimi diferite conectate printr-un furtun. Uleiul hidraulic este împins în aceste cilindre de un piston. Când pistonul este apăsat, uleiul hidraulic este trimis în cilindru iar când pistonul este ridicat, uleiul este tras în camera pompei. Combinația acestor mișcări generează suficientă presiune pentru ca efortul operatorului să fie multiplicat, permițându-i acestuia să ridice greutăți extrem de mari cu foarte puțin efort fizic.
Cricurile sunt folosite și pentru a suspenda obiecte foarte grele în vederea efectuării unor reparații sau operațiuni de mentenanță. Deși sunt concepute să fie extrem de rezistente, cricurile hidraulice se pot defecta în condițiile folosirii necorespunzătoare.
De exemplu, utilizarea unui cric hidraulic cu o sarcină maximă de 20 de tone pentru a ridica un obiect cu o greutate mai mare, va rezulta în avarierea permanentă a cricului. De aceea este indicat să nu depășim sarcina maximă recomandată de producător.
Alți factori care pot avaria sau au impact negativ asupra funcționării unui cric hidraulic, scurtându-i durata de viață, sunt lipsa de mentenanță sau condițiile de mediu în care cricul hidraulic este păstrat și folosit. Însă identificând semnele de uzură și intervenind la timp pentru corectarea diverselor probleme, veți reuși să evitați avarierea definitivă a cricului hidraulic și îl veți putea folosi în siguranță pentru foarte mulți ani.
Există mai multe tipuri de cricuri hidraulice dar cele mai comune sunt cricul hidraulic vertical tip butelie și cricul hidraulic de podea. Printre avantajele utilizarii unui cric de podea menționăm portabilitatea. Fiind un cric hidraulic pe roi este ușor de mutat și manevrat. Pe de alta parte cricul de podea este destul de voluminos și din acest motiv nu este deloc practic atunci cand nu exista suficient spațiu de manevră.
In atare situații cricul hidraulic butelie devine vedeta. Designul sau face ca acest cric să ridice greutăți mai mari, la înălțime mai mare decat cricul de podea. Este mai compact și mai ușor de depozitat decât cricurile de podea și în același timp este un tip de cric ieftin.
Cricul hidraulic butelie este soluția ideală pentru proprietarii de TIR-uri în mod special pentru că nu ocupă foarte mult spațiu și poate fi stocat ușor. Totodată cricul hidraulic butelie este extrem de util în situații de urgență căci poate fi transportat ușor.
In timp de cricul hidraulic de podea este potrivit pentru service-uri auto și nu poate fi pus în portbagaj din cauza dimensiunilor sale, cricul butelie este potrivit pentru utilizatorul casnic sau șoferii profesioniști ce au sau conduc vehicule cu gardă la sol înaltă.
Și pentru că vă vorbeam despre cât de importantă este mentenanța unui cric hidraulic iată și câteva recomandări care vor prelungi durata de viață a unui cric hidraulic butelie:
- Cand nu îl folosiți asigurați-vă ca pistonul principal este în poziție joasă pentru a-l proteja de coroziune.
- Lubrifiați cu regularitate toate părțile mobile ale cricului
- Dacă cricul a intrat în contact cu umezeala, ștergeți-l cu o cârpă uscată și lubrifiați toate componentele sale mobile.
- Asigurați-vă că îl păstrați tot timpul in pozitie verticală.
- Depozitați cricul într-un loc ferit de umezeală.
- Nu depășiți sarcina maximă recomandată.