Slobozia, Sos. Brailei, nr. 17, jud. Ialomita

Despre invertorul solar hibrid și avantajele pe care le prezinta

A înțelege ce este și cum funcționează un invertor hibrid este echivalent cu a înțelege cum poate fi folosită energia solară pentru a ne alimenta locuințele cu curent. Desigur că prima componentă importantă a unui sistem fotovoltaic este panoul fotovoltaic căci el este cel care recoltează energia solară sub forma curentului direct. Dar curentul direct ca atare nu poate fi folosit pentru a alimenta o casă cu energie. Aici intervine invertorul solar adică un echipament electronic care preia curentul direct produs de panourile fotovoltaice și îl transformă în curent alternativ, adică în tipul de curent electric pe care îl folosim cu toții. 

Ce este un invertor hibrid

Invertorul solar hibrid este un echipament inovator care pe lângă funcția sa de bază (aceea de a produce curent alternativ), este capabil să direcționeze excesul de curent direct în baterii solare și, în același timp să direcționeze curentul alternativ ce nu este consumat către rețeaua publică de distribuție a curentului electric. Pe timpul nopții invertorul hibrid se va folosi de curentul direct stocat în bateriile solare pentru a genera curent alternativ pentru alimentarea locuinței. În plus, în timpul penelor de curent, invertorul hibrid se deconectează de la rețea și se folosește de baterii pentru a genera electricitate. 

Cu alte cuvinte în timp ce un invertor on grid nu poate gestiona mai mult de o singură sursă de energie (de regulă panourile solare), tehnologia încorporată în invertorul hibrid îi permite acestuia să gestioneze mai multe surse de curent în același timp: bateriile, panourile solare și rețeaua publică. Așadar invertorul hibrid oferă utilizatorului o autonomie energetică mult mai mare decât un invertor on grid, acesta fiind avantajul major al acestor invertoare.

Invertorul hibrid poate funcționa și doar ca un invertor on grid sau doar ca un invertor off grid. Cum? Acolo unde există rețea și se optează pentru montarea unui invertor hibrid într-un sistem fotovoltaic care nu integrează și baterii solare, invertorul hibrid va funcționa fără nicio problemă ca un invertor on grid. La polul opus, în cazul în care locuința se află într-o zonă în care nu există o rețea publică de alimentare cu curent, invertorul hibrid va funcționa ca un invertor off grid cu ajutorul bateriilor solare. O întrebare care se poate pune este: de ce să nu cumpăr un invertor off grid? Ei bine, în eventualitatea în care rețeaua publică va ajunge în zona respectivă invertorul hibrid va putea fi conectat ușor la aceasta.  Dacă invertorul este off grid și veți dori să vă branșați la o rețea de curent atunci va trebui să îl înlocuiți cu un invertor hibrid. 

Vorbeam anterior despre bateriile solare. Precizăm că bateriile solare necesare pentru ca invertorul să funcționeze în sistem hibrid sau off grid sunt echipamente relativ scumpe. Din fericire cei ai căror locuințe sunt conectate la rețea și care își doresc montarea unui invertor hibrid nu sunt obligați să investească din capul locului în baterii ci le pot achiziționa ulterior, timp în care invertorul se va comporta ca un invertor on grid. Prețul bateriilor este de altfel și singurul dezavantaj al sistemului fotovoltaic hibrid. 

În ciuda prețului ridicat al bateriilor solare, vânzările de invertoare hibride sunt în continuă creștere. În 2022 piața invertoarelor solare hibride era evaluată la, aproximativ 7 miliarde de eur și cu o rată de creștere anuală de 8,9% se preconizează că această cifră se va dubla până în 2032, Europa fiind a doua cea mai mare piață, după Asia. În mod surprinzător deși segmentul comercial conduce în topul utilizatorilor invertoarelor hibride, segmentul rezidențial nu se află la mare diferență reprezentând 47% din totalul utilizatorilor. Uitându-ne la aceste cifre este ușor să ne dăm seama că cele mai vândute invertoare hibride sunt invertoarele trifazate acestea fiind cele preferate de utilizatorii comerciali.

În încheiere precizăm că indiferent de tipul de invertor ales este bine să consultați un specialist care să poată face o estimare corectă a consumului pentru a putea decide ce invertor se pliază mai bine pe nevoile dvs. de consum.

O altă recomandare este să vă luați întotdeauna o marjă. Chiar dacă acum un invertor solar de 3 Kw v-ar fi suficient, s-ar putea ca în câțiva ani să adăugați consumatori suplimentari și să constatați că ați avea nevoie de panouri fotovoltaice în plus pentru a compensa consumul suplimentar. În acest caz ar trebui să înlocuiți și invertorul. Dacă însă alegeți un invertor cu o capacitate mai mare, veți putea oricând să măriți capacitatea de producție a sistemului dvs. fotovoltaic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *