blog

Furtun de pompieri – ghid complet

furtun pompieri

Furtunul de incendiu este adus la locul unde are loc incendiul pentru ca pompierii să poată acționa pentru stingerea acestuia. În ziua de azi furtunul pompierilor este o piesă esențială în echipamentul de stingere al incendiilor. Furtunul este necesar pentru a transporta apă dintr-o mașină de pompieri. Designul de azi al furtunului de pompieri a fost cu mult îmbunătățit, el fiind rafinat de-a lungul secolelor.

Istoria furtunului de pompieri

Jan van der Heyden este un artist olandez recunoscut pentru faptul că a fabricat pentru prima dată furtunul de pompieri. El a perfectat și activitatea pompierilor din Amsterdam, devenind chiar șef al pompierilor. În anul 1962, acesta a creat pentru prima dată o pompă de incendiu, ea având un manson.

Un alt loc unde furtunul de pompieri a fost perfecționat a fost Rusia. În anul 1710 deja au apărut primele echipamente de stingere ale incendiilor, iar în anul 1724, tot în aceeași țară, pe conducta principala de apă a fost atașat un furtun flexibil, acesta având rol în aspirație. El a făcut posibilă preluarea apei din rezervoare.

Din ce este fabricat furtunul de pompieri?

Cu toate că inițial furtunurile de incendiu au fost realizate din pânză sau din piele, lucrurile s-au mai schimbat de-a lungul timpului. Motivul principal pentru care s-a renunțat la pânză a fost că prin cusătura acesteia trecea apă, dar și din cauza faptului că furtunele din pânză sau din piele aveau și o greutate mai mare.

Furtunul de pompieri a fost îmbunătățit constant în timp, iar modelele mai moderne au devenit diferite față de predecesorii lor. În ziua de azi, firele sintetice sunt cele mai folosite. Furtunul de pompieri din ziua de azi este unul modern, acesta având camere adiționale de impermeabilizare, lucru care înseamnă că apa nu se mai pierde. De asemenea, un astfel de furtun se bucură și de numeroase tehnologii moderne adiționale, acestea asigurând fiabilitatea, dar și durabilitatea unui astfel de furtun.

furtun pompieri cu cupla

CUPRINS:

1.Tipuri de furtunuri de pompieri

2.Caracteristicile unui furtun de pompieri de calitate

3.Cauzele deteriorării unui furtun de pompieri

4.Mentenanța furtunului de pompieri

Concluzie

FAQ – Întrebări frecvente despre furtunul de pompieri

1.Tipuri de furtunuri de pompieri

Sunt mai multe tipuri de furtunuri de pompieri, iar lățimea acestora determina debitul de apă. Cu cât diametrul unui furtun este mai mare, cu atât acesta transportă și o cantitate mai mare de apă. 

  • Furtun de pompieri cu diametrul mare

Un furtun cu un diametru de 70 mm este considerat a fi unul cu un diametru mare. Acesta este utilizat în mai multe scenarii, el oferind apa de care este nevoie pentru a stinge diverse incendii. De obicei însă în acest caz, apa îngreunează semnificativ manevrarea unui astfel de furtun. În general un astfel de furtun are o lungime de 23 m.

Pompierii mai au în dotare și furtunuri aeriene. Acestea au un diametru de 70 mm, furtunul având și o lungime suplimentară de 30 m. El este folosit în dotarea aparatelor aeriene care sting incendiul din aer.

  • Furtun de pompieri cu diametrul mic

Unul dintre cele mai comune furtunuri de pompieri este cel cu un diametru de 22 mm, acesta având 18,3 m lungime. El are o presiune mare și poate fi folosit în spațiile mici. Acest lucru îl face să fie și foarte ușor de manevrat.

Furtunul de 45 mm și 23 m lungime este și el unul standard. Acesta este folosit cu precădere în locuințe. Acest furtun trebuie schimbat la o perioada de timp, dar cu toate acestea el își face bine treaba.

2.Caracteristicile unui furtun de pompieri de calitate

Este esențial ca furtunul ales de pompieri să fie cât mai eficient de folosit de către aceștia, de aceea orice furtun trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:

1. Flexibilitate

În primul rând, furtunul trebuie să fie cât mai flexibil pentru a fi manevrat cu ușurință. El nu trebuie să se înnoade atunci când este folosit, iar atunci când nu este utilizat trebuie să se transforme cu ușurință într-o rola netedă.

2. Durabilitate

Furtunul trebuie să aibă o calitate cât mai ridicată din punctul de vedere al durabilității, dar și al materialelor utilizate. Acesta trebuie să reziste la abraziune, de aceea orice furtun bun are un capac exterior din plastic, acesta oferindu-i furtunului protecția suplimentară de care acesta are nevoie.

3. Rezistență la mucegai

Deși materialele sintetice sunt rezistente la mucegai, chiar și pe un astfel de furtun se pot dezvolta ciuperci dacă unde este pus acesta se află umezeală și murdărie. Cu toate că mucegaiul nu are efecte suplimentare asupra fibrelor sintetice, trebuie avut în vedere și acest lucru.

4. Rezistență la fricțiune

Este foarte important ca suprafața internă să fie cât mai netedă. În acest fel, se reduce la minim presiunea prin frecare, iar furtunul este mult mai eficient.

5. Greutate

Un alt lucru important este greutatea furtunului. Această greutate trebuie să faciliteze manevrarea furtunului în caz de incendiu. El trebuie să suporte presiuni interne ridicate și să facă față situațiilor la care este supus.

3.Cauzele deteriorării unui furtun de pompieri

Furtunul de pompieri se poate deteriora în timp dacă nu sunt avute în vedere anumite lucruri. Aceste lucruri pot afecta așadar durata de viață, dar și eficiența furtunului.

1. Abraziune

Abraziunea poate dăuna în timp furtunului de pompieri și îl poate deteriora semnificativ. Alegând însă un furtun de calitate, aceste lucruri nu mai sunt o problema, el făcând față în timp abraziunii la care este supus.

2. Mucegai

Cu toate că mucegaiul nu este neapărat o problemă, dacă furtunul nu este îngrijit corespunzător, mucegaiul poate deveni în timp o problema care afectează viața acestuia. Furtunul trebuie să se bucure de o îngrijire adecvată în orice moment.

3. Șocuri mecanice

Furtunul trebuie tratat mereu cu grijă pentru că șocurile mecanice îl pot afecta. Un furtun nu trebuie aruncat brusc la pământ. De asemenea, un furtun care s-a încurcat nu trebuie îndepărtat brusc pentru că acest lucru ar putea crea probleme la presiune, lucru care ar putea duce la o serie de valuri ce pot exploda într-un punct slab.

4. Acizi, uleiuri, grăsimi, petrol

Unele furtunuri sunt deteriorate în momentul în care intră în contact cu acizii, uleiurile, grăsimile sau petrolul. Furtunul trebuie așadar ținut la distanță de aceste substanțe. În cazul instalațiilor petroliere, furtunul trebuie să aibă un contact minim cu acestea. Benzina poate determina separarea captuselii de cauciuc.

4. Mentenanța furtunului de pompieri

Serviciile de pompieri au în vedere și o foarte bună mentenanță a furtunurilor pe care le folosesc. Furtunul trebuie așadar depozitat într-un loc uscat, răcoros, dar și foarte bine ventilat. De asemenea, dacă un furtun este nefolosit o perioadă lungă de timp, acesta trebuie îndepărtat din mașina de pompieri.

Furtunul poate crăpa dacă a înghețat, de aceea dacă se află în această stare, este cel mai bine să nu fie atins. Mai ales sub presiune, furtunul nu ar trebui ținut într-un unghi ascuțit. Acest lucru poate provoca o încordare severă a fibrelor. Un furtun contaminat cu acizi trebuie imediat spălat cu apă curată. Atunci când este rulat, furtunul nu trebuie să fie îndoit, pentru că acest lucru poate forma buzunare de apă, iar apa nu este îndepărtată în acest fel complet.

Un alt lucru pe care pompierii trebuie să-l aibă în vedere este așezarea corectă a furtunului în mașină, astfel încât acesta să nu se frece de marginea mașinii pentru că acest lucru duce la o deteriorare a acestuia.

Concluzie

Cu toate că am putea crede că activitatea pompierilor este limitată la stingerea incendiilor, lucrurile nu stau chiar așa, aceștia ocupându-se și de evacuarea apei dintr-o zona inundată.

Furtunul de pompieri trebuie așadar să aibă un înveliș PVC care să ofere o protecție maximă împotriva rasucirii. Aceasta trebuie să aibă o rezistență cât mai ridicată, dar și o durabilitate bună, astfel încât să facă față tuturor situațiilor în care este pus.

Un furtun pentru pompieri ideal trebuie să reziste cât mai bine și la condițiile de mediu care pot varia foarte mult, de la temperaturi negative, până chiar la +65 de grade.

Furtunul PVC plat poate fi folosit și în alte scopuri, acesta fiind o soluție optimă pentru evacuarea lichidelor din irigații agricole. De asemenea, el este folosit în industria maritimă, la minerit, dar și în construcții.

FAQ – Întrebări frecvente despre furtunul de pompieri

  1. Cât costă un furtun de pompieri?

În funcție de modelul de furtun de pompieri pe care îl alegeți și modul în care urmează să-l folosiți, acesta poate fi achiziționat atât la metru, cât și la rolă. Furtunurile din PVC sunt cele care pot fi achiziționate la un preț mai mic, cuprins între 4 lei/m liniar și 7,5 lei/m liniar. Rola de furtun tip pompieri are un preț mai mare și modelele diferă în funcție de mai multe caracteristici. Aceste role pot fi cumpărate la prețuri care variază între 170 și 370 lei pe rolă.

  1. Ce este PSI?

PSI este abrevierea de la Prevenirea și Stingerea Incendiilor și se referă la măsurile care pot fi luate pentru a preveni și a stinge un incendiu. În spatele acestui domeniu există reglementată o întreagă legislație. Cea mai cunoscută lege este 307/2006. În această lege sunt prevăzute măsurile necesare pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Evacuarea, salvarea persoanelor, protejarea bunurilor și a mediului sunt și ele prevăzute în domeniu PSI.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *