Slobozia, Sos. Brailei, nr. 17, jud. Ialomita

furtun pvc

Furtun din PVC – ghid complet

Folosit la scară largă și în aproape toate domeniile, PVC -ul are în spate o istorie interesantă pe care puțini dintre noi o cunosc. PVC – ul a fost descoperit accidental în 1835 de către chimistul francez Henri Regnault. Ulterior, in 1872, neamțul Eugen Baumann a făcut aceeași descoperire, și de data aceasta tot în mod întâmplător. Ambii oameni de știință au remarcat că, în contact cu lumina soarelui, clorura de vinil se solidifică. Însă niciunul dintre ei nu a reușit să valorifice materialul nou creat. 
Patentat în 1913 de către inventatorul german Friedrich Heinrich August Klatte, PVC-ul a rămas nevalorificat până în momentul în care compania americana BFGoodrich l-a angajat pe Waldo Semon pentru a dezvolta un înlocuitor artificial pentru cauciucul natural al cărui cost era din ce în ce mai mare. Recesiunea din 1920 a făcut ca PVC-ul să fie din nou lăsat uitării până când Waldo Semon a venit cu ideea de a folosi PVC -ul ca material hidroizolant și de a-l aplica pe materialele textile. Abia din acel moment PVC – ul a început să fie valorificat. Însă cererea de PVC a explodat abia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când PVC-ul a fost folosit la izolarea cablurilor de pe vasele militare. Ulterior, PVC -ul a început să fie folosit la fabricarea a nenumărate produse pentru varii domenii iar unul dintre cele mai cunoscute astfel de produse este furtunul.

CUPRINS

1. Tipuri de furtun PVC și diferitele aplicații ale acestora

a. Furtun din PVC cu insertie

b. Furtun absorbtie cu spirala, din PVC

c. Furtun plat din PVC

d. Furtun pentru aer din PVC

2. Standarde de calitate pentru furtunurile din PVC

3. Accesorii pentru furtun

4. Furtun PVC vs. furtun din poliuretan vs. furtun din cauciuc

a. Furtun din cauciuc

b. Furtun din poliuretan

FAQ – întrebări frecvente despre furtun PVC

1.Tipuri de furtun PVC și diferitele aplicații ale acestora

Furtunul din PVC are foarte multe aplicații: binecunoscutul furtun de grădină, furtunurile folosite în medicină pentru perfuzii, sau de către medicii stomatologi pentru aspirație în timpul unei intervenții, furtunurile pentru evacuarea apei în urma inundatiilor sau vitalul furtun de pompieri. Și acestea sunt doar cateva exemple de utilizări ale furtunului din PVC, exemple ce ilustrează faptul că acesta poate fi găsit peste tot în jurul nostru și că de multe ori furtunul din PVC joacă un rol extrem de important în viața noastră de zi cu zi. 

Te invităm să descoperi mai jos care sunt cele mai comune tipuri de furtun din PVC:

a. Furtun din PVC cu insertie

Furtunul din PVC cu insertie este probabil cel mai folosit furtun din PVC la nivel mondial, datorită prețului sau mic și rezistenței crescute la abraziune. In funcție de tipul de furtun cu insertie despre care vorbim acesta este folosit în diverse domenii ca agricultura, industria alimentară dar și în instalații sanitare în casa sau în jurul casei. De exemplu furtunul cu insertie este folosit în industria alimentară sau pentru transferul de produse petroliere dar și ca furtun de absorbtie.

b. Furtun absorbtie cu spirala, din PVC

Furtunul de absorbtie cu spirala, cunoscut și sub denumirea de furtun de aspirație, este un furtun folosit pentru evacuarea de apă sau pulberi. Dintre avantajele pe care le prezintă acest furtun trebuie să menționăm:

  • Este rezistent la acțiunea substanțelor chimice și la abraziune.
  • Rezistent la impact
  • Tubul interior cu pereți drepți ajută la evitarea blocajelor în interiorul furtunului.

c. Furtun plat din PVC

Cunoscut și sub denumirile de furtun de refulare, furtun de pompa sau furtun de evacuare, furtunul plat din PVC este un tip de furtun ce vine cu un avantaj major: este un furtun foarte rezistent dar în același timp foarte ușor, lucru ce îl face extrem de ușor de manevrat. Pentru utilizarea acestui furtun PVC este nevoie de cuple de aluminiu, însă montarea acestora este foarte ușoară iar prețul este unul foarte accesibil. Furtunul plat poate fi folosit in constructii, industria navala, agricultura.

Furtunul plat este folosit în principal la evacuarea apei în urma inundațiilor prin conectarea la o pompa de apa.

  • Forma sa plată face ca acest furtun să fie foarte de ușor de strans și de transportat.
  • Este un furtun flexibil și rezistent la indoire
  • Nu absoarbe apa și nu favorizează dezvoltarea de mucegaiuri
  • Este rezistent la acțiunea uleiurilor, grasimilor, a multor substanțe chimice sau acizi
  • Este rezistent la acțiunea razelor UV

d. Furtun pentru aer din PVC

Furtunul pentru aer din PVC este soluția cea mai la indemana cand vine vorba de transportul aerului și este folosit pe scară largă împreună cu scule pneumatice si compresoare de aer. Este un furtun ușor și flexibil dar și convenabil din punct de vedere al prețului. Un factor de care sa tineti seama dacă optati pentru un furtun de aer din PVC este temperatura la care furtunul va fi expus. Un furtun din PVC poate fi folosit cu rezultate foarte bune la temperaturi pozitive și în lumina directă a soarelui dar nu performeaza la fel de bine în condiții de inghet.

Dincolo de prețul extrem de convenabil, un furtun pentru aer din PVC mai prezinta și avantajul ca este foarte usor.

2. Standarde de calitate pentru furtunurile din PVC

Ca în orice domeniu există standarde de calitate și pentru furtunul din PVC iar cea mai cunoscută certificare la nivel mondial este certificarea ISO (Organizația Internațională pentru Standardizare). Și în cazul furtunului din PVC scopul ISO este acela de a stabili criterii standardizate de calitate, cu impact direct asupra  producției dar și asupra metodelor de testare a calității. Pe lângă certificarea inițială ISO verifică anual, prin controale efectuate de terțe părți, că producătorul certificat  menține calitatea inițială a produselor sale.

3. Accesorii pentru furtun

Pentru a putea utiliza un furtun veți avea nevoie de cuple rapide sau mufe rapide. În alegerea cuplelor sau mufelor trebuie să tineti cont de tipul de furtun pe care îl aveți sau pe care doriți să il achizitionati. De exemplu, dacă aveți nevoie de un furtun plat asigurați-vă că achizitionati cuple din aluminiu special gandite pentru acest tip de furtun. In același timp nu uitați sa alegeți diametrul cuplei în funcție de diametrul furtunului plat pe care urmează sa il cumpărati sau pe care îl aveți deja. 

O altă opțiune este să achizitionati furtunuri care au deja montate cuplele rapide, bineinteles dacă gasiti un astfel de furtun cu diametru și lungimea de care aveti nevoie.

4.Furtun PVC vs. furtun din poliuretan vs. furtun din cauciuc

Bineinteles că furtunurile nu sunt fabricate în mod exclusiv din PVC. Cum aminteam la începutul articolului, PVC-ul a venit ca o alternativă la cauciuc, în mod principal din cauza costului destul de mare al cauciucului natural. Un alt material din care se poate fabrica un furtun este poliuretanul. Exista avantaje și dezavantaje de fiecare parte și pentru a lua decizia cea mai buna, vi le prezentăm în cele ce urmează.

a. Furtun din cauciuc

Dacă furtunul din PVC este ieftin și ușor, la polul opus se gaseste furtunul din cauciuc. Acest lucru nu inseamnă că un furtun din cauciuc nu prezintă și avantaje. Unul dintre ele este acela că, fiind extrem de flexibil, furtunul din cauciuc rezista foarte bine la indoire. Al doilea, și cu sigurantă cel mai important avantaj este acela ca suporta presiuni extrem de ridicate, în funcție de furtun presiunea suportată ajungand pană la 50 de bari. Aceste caracteristici îl recomanda ca fiind furtunul perfect pentru domeniile unde se lucrează cu presiuni foarte mari.  

Datorită rezistenței sale excelente la acțiunea substanțelor chimice, furtunul din cauciuc este folosit cu succes în orice aplicație unde este nevoie de transfer de substanțe chimice corozive, carburanti, uleiuri. De exemplu, furtunurile din cauciuc sunt prezente sub capota unei mașini sau sunt folosite atunci cand se dorește transferul de combustibil dintr-o canistră într-un rezervor.

b. Furtun din poliuretan

Furtunul din poliuretan este cel mai folosit furtun în aplicații pneumatice, adică acolo unde este nevoie de transfer de gaze și aer la presiuni moderate. Este un furtun ce rezista la temperaturi ridicate și în același timp este extrem de durabil. Poliuretanul este un material capabil sa suporte presiuni de pana la aproximativ 30 de bari. Un exemplu foarte cunoscut de utilizare a poliuretanului în aplicații pneumatice este tubul spiralat pentru compresor de aer.

Asadar, un factor extrem de important în alegerea unui furtun este destinatia pe care o va avea furtunul. Dacă suntem în căutarea unui furtun de gradina nu vom alege un furtun din cauciuc, în primul rand pentru ca destinatia furtunului nu justifica costul dar mai ales pentru ca un astfel de furtun este mai scump decat un furtun PVC. 

De asemenea, odată ce ați stabilit ce tip de furtun va este de trebuință, fiti atenti și la presiunea pe care furtunul o poate suporta. De altfel acest aspect este unul dintre cele care influențează și modul în care furtunul va rezista în timp.

FAQ – întrebări frecvente despre furtun PVC

1. Cat costa metru de furtun?

Prețul unui metru de furtun variază în funcție de tipul de furtun ales, de materialul folosit la fabricarea acestuia dar și de diametrul furtunului. De exemplu un metru de furtun de gradina din PVC cu diametrul interior de 12 mm costa, pe site-ul nostru, 2 lei. În același timp metrul de furtun de refulare cu diametrul interior de 51 mm costa 4 lei.

2. Cat costa un furtun de pompieri?

Și aici prețul este influențat de mai mulți factori: lungimea furtunului, este echipat sau nu cu racorduri, presiunea în bari pe care furtunul o suporta. Astfel un furtun de pompieri de 20 bari, cu racorduri montate și o lungime de 20 m costa 185 ron in timp ce un furtun de pompieri ce suporta 10 bari costa 170 ron/ rola de 20 m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *