Preocupați de mediu sau doar de aspectul financiar și în contextul scumpirilor substanțiale ale energiei electrice convenționale, din ce în ce mai mulți utilizatori rezidențiali sau comerciali apelează la panourile fotovoltaice.
Interesul pentru pentru panouri solare aduce cu sine dezvoltarea de noi tehnologii și căutarea de soluții din ce în ce mai eficiente pentru utilizatori. Un exemplu este panoul fotovoltaic organic, bazat pe o tehnologie care folosește materiale organice pentru a converti energia solară în curent electric. Alt exemplu sunt celulele solare pe bază de perovskit care s-au făcut remarcate datorită costului scăzut de producție și al potențialului lor uriaș în ceea ce privește eficiența. Cele două tipuri de panouri menționate anterior nu sunt singurele inovații însă, până acum niciuna dintre aceste noi tehnologii nu a reușit să atingă performanțele panourilor fotovoltaice ce sunt folosite în prezent: panourile fotovoltaice policristaline și panourile fotovoltaice monocristaline.
Un alt efect al creșterii interesului pentru panouri fotovoltaice este scăderea preturilor acestora, utilizatorii având acum posibilitatea să achiziționeze panouri fotovoltaice mult mai performante la prețuri mult mai mici decât în anii trecuți. Acest lucru se traduce într-o perioadă mai mică de amortizare a investiției inițiale.
Panouri fotovoltaice policristaline vs. panouri monocristaline
Panourile policristaline, îți spunem din capul locului, sunt panouri mai ieftine decât cele monocristaline. Însă, având în vedere că diferențele de preț dintre ele sunt relativ mici și faptul că investiția într-un sistem fotovoltaic este una considerabilă, îți recomandăm să nu lași doar prețul să dicteze alegerea ta finală. Asta pentru că o comparație obiectivă între cele două tipuri de panouri fotovoltaice va înclina întotdeauna balanța către panoul fotovoltaic monocristalin. Iată și de ce.
Panoul fotovoltaic policristalin are o dimensiune mai mare iar acest aspect este foarte important mai ales dacă nu dispui de suficient spațiu pentru montarea panourilor la sol și ești nevoit să le montezi pe acoperiș. Panoul monocristalin câștigă și la capitolul eficiență. Diferența este mică dacă luăm în calcul un singur panou însă lucrurile se schimbă atunci când ne gândim la un sistem de 3 Kw cu 8 panouri fotovoltaice, sau la unul de 5 Kw cu 13 panouri fotovoltaice. Când vorbim despre eficiența unui panou fotovoltaic facem referire la capacitatea acestuia de a converti lumina solară în energie. Cu cât eficiența panoului este mai mare, cu atât acesta va genera mai mult curent electric.
Eficiența panoului, indiferent de tip de panou fotovoltaic, este influențată de anumiți factori ce nu țin de tehnologia implicată în fabricarea panourilor respective.
Panourile fotovoltaice au nevoie de lumină directă pentru o perioadă cât mai lungă de timp pentru a funcționa la capacitate maximă. De aceea, atunci când sunt montate se ține cont de mai mulți factori ce impactează în mod direct producția de curent a acestora. Ne referim aici la gradul de umbrire a zonei în care urmează a fi instalate dar și a acoperișului, orientarea acoperișului – panourile montate pe un acoperiș cu orientare sudică vor produce mult mai mult decât cele montate pe un acoperiș cu orientare vestică sau nordică, gradul de înclinație la care sunt montate panourile, cât de curate sunt panourile, dar și unde sunt montate – pe acoperiș sau la sol, cele montate pe acoperiș având un randament mai mare decît cele montate la sol.
Panoul monocristalin este perfect pentru zonele cu un grad mare de umbrire (zonele montane, de exemplu) pentru simplu motiv că este capabil să absoarbă o cantitate mai mare de energie solară. În același timp, având un LID mai mic (nivel de degradare indusă de lumina solară), panourile monocristaline sunt foarte eficiente și în zonele cu expunere mare la soare și cu un nivel de căldură ridicat.
Câte panouri fotovoltaice, ce tip de invertor solar acestea sunt întrebări la care îți poate răspunde un specialist în domeniu, în baza unui calcul de consum pe care îl poți face chiar tu. Ca exemplu, un sistem fotovoltaic de 5,3 kw are în componența sa 13 panouri fotovoltaice monocristaline de 420w și o capacitate de producție medie lunară de 600 kWh. Un kit fotovoltaic mai mic, de 3,28 kw integrează 8 panouri fotovoltaice de 420w și are o capacitate de producție medie 2500 kW pe an sau aproximativ 208 kW lunar.