Slobozia, Sos. Brailei, nr. 17, jud. Ialomita

surubelnite

Șurubelnițe și biți pentru șurubelnițe

Există multe tipuri de șurubelnițe ce sunt folosite în mod uzual și în acest articol ne propunem să vorbim pe scurt despre caracteristicile și dimensiunile lor.

Șurubelnița este compusă din mâner, ax sau bară și capăt sau bit. Bitul este cel care determină tipul șurubelniței iar o variantă a șurubelniței fixe este cea cu capete sau biți interschimbabili. Mânerul este un înveliș din cauciuc aplicat în jurul axului și de regulă este ergonomic și anti-alunecare.

Șurubelnița Phillips, biți Phillips sau șurubenița în cruce

Ceea ce cunoaștem că șurubelnița în cruce este o invenție a americanului John P. Thompson, invenție pe care a patentat șurubul în cruce în 1932 și șurubelnița în cruce un an mai târziu. Henry F. Phillips este cel care a cumpărat drepturile de producție în 1935 și care a reușit să transforme invenția lui Thomson într-o poveste de succes.

Ca toate șurubenițele, și șurubelnița Phillips vine în diferite mărimi cu precizarea că numerotarea acestora este oarecum atipică. 

biti phillips

Dimensiuni biți Phillips

PH#0000 se referă la o șurubelniță cu capăt sau bit în cruce, cu dimensiunea de 1 mm, PH#000 denumește capătul de 1,5 mm iar PH#00 are mărimea de 2 mm. Aceste șurubelnițe nu sunt foarte des folosite în viața de zi cu zi, dar sunt extrem de utile dacă vrei să strângi șurubul de pe brațul unei perechi de ochelari.

PH#0 se folosește pentru șuruburi cu mărimea 0 sau 1 și are dimensiunea de 2,5 mm

PH#1 este potrivit pentru șuruburi de 2, 3 și 4 și măsoară 3 mm

PH#2 este un bit cu dimensiunea de 3,5 mm și se folosește pentru șuruburi de 5, 6, 7, 8 și 9, fiind cel mai des folosit bit Phillips.

PH#3 este dedicat șuruburilor de 10, 12, 14 și 16 și măsoară 5 mm, fiind folosită foarte des în domeniul construcțiilor.

PH#4 se folosește pentru șuruburile de 18, 20 și 24 și are 6 mm iar PH#5 are dimensiunea de 8 mm

Șurubelnița Torx sau șurubelnița în stea

Șurubelnița Torx sau în stea este o șurubelniță cu capăt în formă de stea în 6 puncte. Șurubelnițele Torx sunt folosite pentru diverse reparații cum sunt reparațiile de mașini, motociclete, biciclete dar și pentru reparații de calculatoare și electronice. 

Dimensiuni biți Torx sau biți în stea

Numerotarea dimensiunilor șurubelnițelor torx pleacă de la T1 și continuă cu T2, T3 până la T10, următoarele fiind T15, T20, T25 și tot așa, din 5 în 5 până la T100. 

T1 – 0,81 mm

T2 – 0,93 mm

T3 – 1,1 mm

T4 – 1,28 mm

T5 – 1,42 mm

T6 – 1,70 mm

T7 – 1,99 mm

T8 – 2,31 mm

T9 – 2,50 mm

T10 – 2,74 mm

T15 – 3,27 mm

Cea mai mare dimensiune a unui bit torx este T100 care măsoară 22,13 mm.

Șurubelnița cu cap plat

Cea mai cunoscută dintre șurubelnițe, șurubelnita cu cap plat a apărut în anii 1800 în Statele Unite și până la apariția șurubelniței Phillips a fost singura variantă de șurubelniță existentă. Capetele de șurubelniță plată cel mai des folosite sunt cele de 3,5 mm, de 5,5 mm și cele de 6,5 mm. Spre deosebire însă de șurubelnițele torx sau Phillips, dimensiunea exactă a capătului este indicată foarte clar. De exemplu SL2.0 face referire la un bit de șurubelniță plată cu dimensiunea de 2 mm.

surubelnita cu cap plat

Șurubelnița Pozi

Șuruburile cu cap Pozi sunt folosite foarte des în Europa și Marea Britanie și sunt o variație a șuruburilor Phillips. Diferența față de acestea din urmă constă în faptul că, capetele șuruburilor Pozi au (în afară de forma în cruce a șuruburilor Phillips) 4 canturi suplimentare, canturi ce previn aunecarea șurubelniței și permit o strângere mai puternică a șurubului. Șuruburile Pozi pot fi fixate și cu ajutorul unei șurubelnițe Phillips.

Numerotarea biților Pozi conține literele PZ urmate de cifre ce pleacă de la 0 și ajung la 5, unde PZ0 are dimensiunile cele mai mici. Cei mai comuni biți Pozi sunt PZ1 pentru șuruburi de 2-3 mm,  PZ2 folosit pentru șuruburi de 3,5 până la 5 mm și PZ3 pentru șuruburi cu diametrul de 5,5-8 mm.

Alte tipuri de șurubelnițe

Șurubelnița hex are capătul în formă de hexagon și este folosită cel mai adesea la asamblarea pieselor de mobilier.

Șurubelnița de precizie este un tip de șurubelniță folosit la repararea ceasurilor sau a telefoanelor mobile.

surubelnita de precizie

Șurubelnița triunghi este o șurubelniță folosită pentru șuruburile cu cap în triunghi, șuruburi utilizate în construcții, în aeronautică, electrocasnice, etc. De fapt, șurubul triunghi este folosit de fiecare dată când un producător nu dorește ca utilizatorul să aibă acces facil la piesele sau componentele ascunse sub carcasă.

O componentă esențială a unei truse de scule, șurubelnița este unul dintre acele articole care își dovedește utilitatea foarte des și în cazul utilizatorului casnic. Pentru că fiecare producător alege să folosească unul sau mai multe tipuri de șuruburi pentru asamblarea unui produs, noi vă recomandăm să achiziționați truse de șurubelnițe care conțin șurubelnițe, bare de extensie pentru șurubelnițe și biți de tipuri și dimensiuni diferite și care sunt concepute să acopere cea mai mare parte intre situațiile ce se pot ivi într-o gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *