Slobozia, Sos. Brailei, nr. 17, jud. Ialomita

despre furtunuri

Totul despre furtunuri și cum alegi furtunul potrivit

Dacă ești în căutarea unui furtun, cu siguranță ai descoperit în magazinele online o mulțime de furtunuri de dimensiuni și diametre diferite. Fiecare model este potrivit pentru o anumită destinație, de aceea este necesar să te documentezi temeinic înainte de a face o astfel de achiziție.

Pentru că sunt atât de importante pentru pompieri, agricultură și transportarea lichidelor, furtunurile au o adevărată istorie în spate. În domeniul incendiilor, furtunurile și-au făcut prezența încă din anul 1672, atunci când Jan van der Heyden a asamblat prima pompă de incendiu.

Dacă la început furtunurile erau fabricate din piele sau pânză, acum ele sunt confectionate din cauciuc, plastic sau vinil. Pielea și pânza nu și-au demonstrat utilitatea, acestea având o greutate mare, iar cusătura fiind afectată de apă.

Furtunul hidraulic a fost folosit pentru prima dată la începutul anilor 1940, atunci când inginerii au descoperit utilitatea sistemelor hidraulice. Furtunurile au stat la baza acestor sisteme puternice pentru că ofereau mai multă flexibilitate și un transport mai mare de lichid, în funcție de diametrul lor interior.

Furtunurile sunt folosite și în zilele noastre într-o mulțime de domenii. Ele pot transporta apă, combustibil sau aer și fac parte din sisteme hidraulice și sisteme mecanice. Ele pot fi folosite chiar și în locuri în care spațiul este limitat și sunt utilizate într-o mulțime de domenii tocmai pentru că oferă flexibilitate.

CUPRINS

  1. Din ce materiale sunt fabricate furtunurile?
  2. Furtunuri în funcție de destinație

Furtunuri pentru aer

Furtunuri pentru apă

Furtunuri pentru combustibil

  1. Cum alegi furtunul potrivit

La ce vei folosi furtunul?

Diametrul interior al furtunului

Materialul din care este confecționat

Prețul

  1. Cum prelungești durata de viață a unui furtun?

Concluzie

FAQ – întrebări frecvente despre furtunuri

1. Din ce sunt fabricate furtunurile?

În funcție de modul în care sunt folosite aceste furtunuri, ele pot avea la bază materiale diferite. 

Fluidul care este transportat cu ajutorul furtunului este cel care care indică materialul potrivit. Furtunul pentru aer comprimat este eficient dacă este din cauciuc, iar cele care transportă apă sunt, de obicei, din PVC. Nu există o regulă în ceea ce privește materialul furtunurilor și fiecare material poate fi eficient dacă este ales în funcție de necesități. Furtunurile metalice sunt potrivite pentru absorbție – refulare gaze fierbinți și materiale abrazive. Furtunurile din cauciuc sunt ideale pentru transferul de combustibili, iar cele din PVC sunt potrivite pentru transportarea apei. Fiecare material vine la pachet cu avantajele și dezavantajele sale.

Pe piață exista și furtunuri pentru vidanjare din PVC, furtunuri spiralate, furtun exhaustare sau de absorbție. Fiecare producător oferă acestui produs o formă și o culoare diferită ca atare alegerea unui furtun trebuie să se bazeze pe mai multe criterii. În primul rând, sfatul nostru este să ții cont de calitatea unui furtun, iar abia mai apoi de alte detalii mai puțin importante. Chiar dacă ai un buget stabilit pentru o astfel de achiziție, nu alege furtunul doar în funcție de preț.

Alte materiale din care pot fi fabricate furtunuri: textil, cauciuc, metal, PVC, elastomer termoplastic cu inserție, silicon.

2. Furtunuri în funcție de destinație

Furtunuri pentru aer

Furtunurile pentru aer au un rol extrem de important în cazul compresorului sau a altor echipamente mecanice și hidraulice. Alegerea unui furtun pentru aer trebuie să aibă la bază criterii de alegere precum: calitatea materialului, diametrul acestuia, flexibilitatea lui și de ce nu, culoarea și lungimea.

Pe piață pot fi identificate și mai multe modele de furtunuri spiralate. Acestea sunt folosite, de cele mai multe ori, în cazul uneltelor pneumatice. Umflarea roților, găurirea sau alte astfel de procese pot fi făcute cu ajutorul unor astfel de furtunuri pentru aer în formă de spirală. Sunt confecționate în această formă, iar oricât de mult le-ai întinde, ele revin la poziția inițială în cel mai scurt timp.

Furtunurile pentru aer sunt fabricate din următoarele materiale: plastic, cauciuc, poliuretan, mânecă blindată.

furtunuri pentru aer comprimat

Furtunuri pentru apă

Fie ca ai nevoie de furtun pentru a menține gazonul în cea mai bună formă a sa sau pentru irigarea unui teren agricol, alegerea acestuia este un pas important. Furtunul pentru apa este confecționat, de regulă, din PVC, din cauciuc sau din amestecul acestor doua materiale. Este important ca un astfel de furtun pentru apă să fie flexibil, să reziste la solicitări mecanice și la presiunea cu care este transportat lichidul prin interiorul său.

Alegând un furtun pentru apă de calitate, acesta nu se va crăpa și își va demonstra eficiența încă de la prima utilizare. 

furtunuri pentru apa

Furtunuri pentru combustibil

Furtunul pentru ulei și combustibil este folosit în cazul sistemelor mecanice, dar și în cazul benzinăriilor. Folosite pentru transportul  combustibilului de la pompa de benzina sau motorina la rezervorul mașinii, aceste furtunuri sunt dintr-un material care nu se uzează ușor și sunt foarte rezistente.

Alegerea trebuie să fie făcută în funcție de presiunea maximă la care rezistă, lungimea acestora și diametrul lor.

Furtunurile pentru combustibil sunt de mai multe tipuri: de cauciuc, de cauciuc împletit cu oțel inoxidabil, de cauciuc și armătură cu fibre, de cauciuc ranforsat cu cadru și împletitură din oțel inoxidabil și de cauciuc ranforsat cu cadru din oțel inoxidabil și împletitură din fibră.

furtunuri pentru combustibili

3. Cum alegi furtunul potrivit

La ce vei folosi furtunul?

Înainte de a cumpara un furtun trebuie sa iei în calcul destinația acestuia și frecvența cu care veți folosi un astfel de furtun. 

Agricultorii vor alege un furtun rezistent la presiuni mai mari, cu diametru mai mare decat in cazul furtunului pentru gradina și cu o rezistență mai mare la temperaturi ridicate. În cazul utilizării în gospodărie și un furtun mai slab din punct de vedere calitativ va fi suficient. Își va îndeplini misiunea fără prea multe bătăi de cap.

În funcție de nevoile pe care le ai trebuie să alegi și culoarea și opacitatea furtunului. De exemplu, îdaca ești în căutarea unui furtun pentru udat grădina, acesta trebuie să fie colorat și opac. Furtunurile transparente pot dezvolta alge toxice pentru plantele din grădina ta.

Diametrul interior al furtunului

Diametrul unui furtun este un alt criteriu de avut in vedere. Dacă diametrul este mai mare, furtunul îți va permite să transporți mai multă apă într-un timp mai scurt. Furtunurile cu diametre mici sunt potrivite pentru activități care nu necesită un transport mare de apă într-un timp scurt.

Pe piață puteți găsi furtunuri cu mai multe variante de diametru. Cele folosite în scop comercial au valori cuprinse între ½ țoli, ¾ țoli, 1 țol și 2 țoli.

Materialul din care este confecționat

Așa cum am mai menționat furtunurile pot fi fabricate din cauciuc, PVC sau din amestecul celor doua materiale.  Furtunurile din PVC  au o greutate mai mică, sunt mai ușor de folosit și au un preț mai mic. In același timp însă furtunurile din PVC, ca și cele de cauciuc, sunt extrem de rezistente la abraziune, la temperaturi mari și la acțiunea razelor UV. 

Nu uitați însă ca un furtun din PVC deși este ideal pentru irigații, nu este recomandat pentru transferul de ulei sau combustibil.

Prețul

Toate criteriile de mai sus au impact asupra prețului unui furtun. Cu cât furtunul este mai calitativ, cu atât prețul va fi mai ridicat. Furtunurile de calitate mai slabă pot fi cumparate la preturi foarte mici. Un alt factor care impacteaza prețul unui metru liniar de furtun este și destinația acestuia. De exempu, un furtun pentru combustibil va fi întotdeauna mai scump decat un furtun pentru apa.

Atunci când vine vorba despre un furtun de calitate, celelalte criterii sunt mai importante decât prețul de achiziție. Un furtun calitativ va avea o durată de viață mai mare iar investiția va fi recuperată în timp. Furtunurile de slabă calitate vor necesita schimbări mai dese.

4. Cum prelungești durata de viață a unui furtun?

Pentru a prelungi durata de viață a unui furtun este important să-l folosim doar pentru destinația pentru care a fost conceput și în condițiile recomandate de producător. In același timp este bine să-l depozităm în spații uscate și să nu-l supunem unor încercări mecanice pe care aceste materiale nu le pot suporta.

De exemplu, dacă folosiți  un furtun rezistent la o presiune maximă de 10 bari pentru a transporta un fluid la o presiune de 20 de bari este de așteptat ca furtunul dvs sa se sparga.

Concluzie

Avem nevoie de furtunuri în foarte multe domenii, de aceea trebuie să fim foarte bine documentați înainte să le alegem și să înțelegem diferența dintre furtunurile pentru apă și cele pentru aer sau combustibil.

Atunci când alegi un furtun trebuie să ai în vedere destinația acestora, materialul din care este fabricat, presiunea lichidului care va fi transportat cu ajutorul acestuia, dar și lungimea și diametrul interior.

FAQ – întrebări frecvente despre furtunuri

  • Ce accesorii îmi trebuie pentru montarea unui furtun de grădină?

Pentru montarea unui furtun de grădină vei avea nevoie de garnituri O-ring, coliere metalice și cuple metalice pentru furtun.

  • Ce aleg: furtun PVC sau furtun din cauciuc?

Dacă va ganditi sa achizitionati un furtun pentru a transfera motorina dintr-o canistra în rezervorul unei motocoase, de exemplu, atunci va recomandam sa alegeți un furtun din cauciuc. 

 Furtunurile din PVC sunt eficiente și pot fi achiziționate la un preț mult mai bun dar sunt gandite doar pentru alte aplicații. Pentru a va face alegerea mai usoara furtunurile de pe site-ul nostru contin in titlu și destinatia lor.

  • Cât timp rezistă un furtun?

Durata de viață a unui furtun este dată de calitatea acestuia, de materialul din care este fabricat dar și de condițiile de utilizare și păstrare a acestuia. 

  • Ce fac dacă se sparge furtunul?

Furtunul poate fi “peticit” cu ajutorul unor conectori sau  cu ajutorul cuplelor rapide. Indicat ar fi ca furtunul sa fie înlocuit complet.

  • Pot lăsa furtunul afară și pe timp de iarnă?

Pentru a evita situațiile în care furtunul îngheață și se sparge, este recomandat ca înaintea sezonului rece să detașezi furtunul indiferent dacă aveți sau nu un robinet fără îngheț. După deconectare, stocați furtunul într-un loc ferit de umezeala și de temperaturi negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *